Motivacija 1 February 2019

Preveč zaposleni, da bi imeli čas za šport? To je en najpogostejših izgovorov. Kakšen pa je vaš?

“Imam majhne otroke in doma mi nikoli ne zmanjka dela.”
“Moja služba je preveč naporna in ko pridem domov, pred seboj vidim le še posteljo.”
“Ko se bodo stvari malo umirile in unesle, začnem s telovadbo.”

Vam zveni znano? Pomanjkanje časa slovi kot en najpogostejših razlogov, da se ne ukvarjamo s športom, vendar se pravi razlog običajno skriva kje drugje. Morda nimamo prave motivacije, morda nam ni všeč vadba, s katero se ukvarjamo, ali pa med aktivnostjo občutimo bolečino.

Če smo povsem iskreni, se redko zgodi, da ne bi našli časa za gledanje televizije ali brskanje po socialnih omrežjih, pa čeprav lahko to pomeni več minut ali celo ur, kot bi jih porabili za dobro vadbo. Res pa je, da za to, da prižgemo televizor, se udobno namestimo na kavču ali se po zaslonu telefona pomikamo s prstom v neskončnost, ni potreben poseben napor. Zato je pri rednem ukvarjanju s športom najpomembnejše, da v sebi poiščete pravo odločnost. V vskadanjih trenutkih se pojavi kar nekaj priložnosti, ki jih lahko izkoristite:

Vadite z otroki

Če vaš otrok še uživa v vožnji z vozičkom, si nadenite tekaške superge ali rolerje in se podajte na nekoliko drugačno vožnjo. Malček bo užival v hitrosti, vi pa boste opravili odličen trening.

Dokler so otroci dovolj majhni in predvsem dovolj lahki, da jih lahko dvignete, jih lahko uporabite kot uteži in z njimi naredite nekaj počepov ali drugih vaj. Verjetno bo vsak otrok navdušen, ko bo »postal« pripomoček za fitnes.

Večji otroci, ki že znajo voziti kolo, so odlična družba za tek po bližnjih poteh. V vlogi tekaškega trenerja se bodo zagotovo počutili zelo pomembne.

Vadite med gledanjem televizije

Če zvečer radi pogledate dober film ali svojo najljubšo nadaljevanko, zakaj ne bi izkoristili nekaj minut in obenem naredili še par koristnih vaj? Blazino za jogo oz. vadbo imejte shranjeno kar v bližini kavča in namesto da sedete nanj, razgrnite blazino in naredite nekaj sklec, počepov ali trebušnjakov. Lahko naredite tudi nekaj razteznih vaj ali kratko jogo in se nežno raztegnete, medtem ko spremljate dogajanje na zaslonu.

5-minutne vaje

Morda sodite med tiste, ki ob močno zaseden delovniku ne izgubljajo dragocenih minut pred televizorjem in ne morete računati na večerni termin za vadbo. V tem primeru lahko vadbo razdelite na več 5-minutnih delov. Naredite nekaj trebušnjakov in sklec pred zajtrkom, nekaj počepov medtem, ko pripravljate kosilo – večkrat po malem, pa boste tekom dneva vseeno naredili dovolj vaj, da vam bo telo hvaležno.

Naj bo čakanje zabavno, ne dolgočasno

Če tudi vi sodite med tiste starše, ki morajo večkrat na teden pred dvorano ali stadionom čakati svoje mlade športnike, lahko združite prijetno s koristnim. Superge za tek ali nordijske palice lahko imate vedno kar pri sebi v avtu in namesto da si krajšate čas z gledanjem novic na socialnih omrežjih, izkoristite proste minute za kardio vadbo.

Sprehod s prijatelji

Sproščen in iskren pogovor s prijatelji ima pozitiven vpliv na naše počutje, nikakor pa ni nujno, da morate pri tem sedeti. Zato naslednjič, ko se srečate s prijatelji, predlagajte hiter sprehod ali zmeren tek. Po aktivnem srečanju se boste odlično počutili.

Vstanite 30 minut prej

Morda je za vas edina priložnost za vadbo takrat, ko ostali družinski člani spijo. Poskusite vstati pol ure prej, in ko se bo vaša družina šele začela prebujati, se boste vi že preznojili in odlično počutili. Z redno vadbo boste pridobili veliko energije in kmalu bo tudi lažje zgodaj vstati.

Začnite počasi

Tudi pet minut vadbe je bolje kot nič minut, zato začnite počasi in vsak teden podaljšajte aktivnost za nekaj minut. 5-minutna vadba lahko že v nekaj tednih postane 30-minutna. Ko enkrat svoje telo navadite na redno vsakodnevno dejavnost, ne boste več iskali izgovorov, zakaj bi vadbo izpustili.

Since Sportoora started, we have been active

3808 h 49 min

in 186 different activities.

This month, we have been active

2 h 30 min

in 1 different activities.

Top activity this month:

Walking

2 h 30 min

This is a premium feature

Become a premium provider today to unlock all features!

BECOME PREMIUM PROVIDER!
Only 19.99 €/month

Premium features:

  • Longer main description
  • Photogralleries
  • Video content
  • Longer description of activities
  • Location description
  • Page statistics
x
Login Sign up for free