Nikoli ni prezgodaj 18 February 2019

Kdaj naj se otroci začnejo ukvarjati s športom?

Pravi odgovor je – čim prej. Naj bo šport oziroma gibanje del otrokovega vsakdana že od najzgodnejšega otroštva. Tako bo postal nepogrešljiv tudi po vstopu v šolu in kasneje v odraslih letih – pravzaprav je ena najdragocenejših vseživljenjskih popotnic, ki jih lahko zagotovite svojemu otroku, da se zaveda pomena rednega gibanja v skrbi za svoje telo in zdravje.123

Šport naj bo zabava

Seveda zgodnji začetki nikakor ne pomenijo usmerjanja v profesionalno športno kariero. Čeprav se bodo posamezni otroci v življenju odločili tudi za takšno pot, pa naj bo šport v zgodnjem otroštvu predvsem zabaven način preživljanja prostega časa, druženja s starši, sorojenci in vrstniki, spoznavanja zmogljivosti svojega telesa in usvajanja novih spretnosti.

Kakšne aktivnosti so najbolj primerne?

V zgodnjem otroštvu je najpomembneje, da se razvijejo in zgradijo osnovne veščine in spretnosti. Zato je najbolje, da otrok spozna čim več različnih oblik gibanja, seveda pa šele takrat, ko je zanje telesno dovolj sposoben. Najrazličnejše igre z žogo, vožnja s kolesom, plezanje in druge aktivnosti, pri katerih se razvijajo različni načini gibanja in krepijo različne mišične skupine so odličen način za spodbujanje optimalnega motoričnega razvoja.

Predšolski otroci in otroci v prvih razredih osnove šole naj spoznajo čim več različnih športov, še posebej jim bodo koristile osnove atletike in gimnastike, saj krepijo moč, vzdržljivost in razvijajo koordinacijo. S takšnimi osnovami jim bo lažje pri vsakem športu, ki ga bodo izbrali kasneje. 

V skupini ali individualno?

Mlajši otroci bodo s sodelovanjem v skupinskih športih pridobili dragocene izkušnje – kako se povezati v skupini, se prilagoditi ostalim članom, kako si pomagati in se spodbujati pri doseganju skupnega cilja. Šport v družbi je tudi bolj zabaven in prinaša manj neposrednega pritiska na posameznika kot individualen šport, pri čemer je vse odvisno od otroka. 

Počakajte s tekmovanji

Tekmovanja v šport prinesejo novo obveznost in za marsikaterega otroka tudi breme, ki si ga ne želi ali nanj še ni pripravljen. Zato nikar ne prehitevajte in sledite otroku – ko bo zmogel tempo napornih treningov in soočanje tako z zmagami kot porazi, takrat ga postopno pripravite na nove izzive. Pri mnogih športih veljajo starostne omejitve, pri katerih letih lahko otroci sploh začnejo tekmovati na uradnih tekmah. Dejstvo je, da večina otrok nikoli ne bo profesionalnih športnikov in ukvarjanje s katerimkoli športom na tekmovalni ravni jim bo prineslo dragocene izkušnje, vseeno pa ni treba prehitevati.

Redna športna aktivnost naj postane predvsem del otrokovega vsakdana, saj bo tako tudi kasneje znal poskrbeti za dobro počutje. Priporočljivo je, da se otroci vsak dan gibljejo vsaj eno uro, vsekakor pa bi to koristilo tudi odraslim. In kdo je najboljši vzor otrokom v zgodnjem otroštvu? Naj bo šport povsem običajen del družinskega življenja.

 

Since Sportoora started, we have been active

3808 h 49 min

in 186 different activities.

We have not been active this month yet.

We will let you know the best activity when first user does something this month.

This is a premium feature

Become a premium provider today to unlock all features!

BECOME PREMIUM PROVIDER!
Only 19.99 €/month

Premium features:

  • Longer main description
  • Photogralleries
  • Video content
  • Longer description of activities
  • Location description
  • Page statistics
x
Login Sign up for free