Motivacija 28 February 2019

Kako najti čas za vadbo in postati redno aktivni?

Dejstvo je, da je vsak lahko redno aktiven. Morda menite, da za redno vadbo nimate časa in je nikoli ne bi mogli vključiti v svoje življenje. Ni nujno tako.

Življenje nas lahko preseneti z zdravstvenimi težavami in nekaterimi drugimi situacijami, ki omejijo naše možnosti gibanja, in to se lahko zgodi vsakomur, vendar tudi posamezniki s trajnimi gibalnimi omejitvami pogosto postanejo junaški vzorniki in dokažejo, da nam omejitve večkrat povzročajo naše misli, ne telo.

Ne glede na starost, spol, poklic, družbeni položaj ali kateri koli drugi dejavnik lahko v svojem življenju naredite spremembo in postanete redno aktivni. Vendar le, če to zares želite. 

Postati aktivni, da bi shujšali ali preoblikovali telo, je dober motiv, vendar imata redno gibanje in aktivno življenje še veliko več pozitivnih rezultatov. Ko začnete uživati v gibanju telesa in začutite napredek, energijo, moč in boljše počutje, bo vztrajanje pri aktivni dnevni rutini veliko lažje.

Pripravili smo nekaj nasvetov, kako prebuditi strast do športa in rekreacije.

Naredite to zase

Če se trudite izgubiti odvečne kilograme, da bi bili svojemu partnerju bolj všeč, ima to lahko kratkoročen motivacijski učinek. Tudi če vsem obelodanite, da se zdaj redno ukvarjate s športom, vam bo takšna motivacija nekaj časa pomagala. Vendar pa je za resnične in dolgoročne spremembe pomembno, da prava odločitev izvira iz vas. Vi sami boste največji zmagovalec, ko se boste začeli redno rekreirati, in prav vi sami boste nad tem najbolj navdušeni, prav tako boste učinke redne vadbe najbolj občutili sami – počutili se boste bolje, imeli boste več moči in vaše telo bo bolj fit in zdravo.

Poiščite aktivnost, ki vam je res v veselje

Toliko različnih možnosti je – raziščite jih, preskusite različne vadbe in začutite, v kateri najbolj uživate. Sportoorin seznam obsega več kot 400 različnih aktivnosti in prepričani smo, da je med njim kar nekaj takšnih, ob katerih bi se tudi vi zabavali. Seveda nekatere od njih zahtevajo določene spretnosti in veliko vaje, nekatere so žal povezane tudi z visokimi stroški, zagotovo pa je izbire dovolj, da najdete kaj zase.

Če ne marate teči, pa vas to privlači le zaradi družbe, saj se s tekom ukvarja vaš prijatelj, obstaja precejšnja verjetnost, da ne boste postali reden tekač. Ko boste našli aktivnost, ki vam je res všeč, se boste ob njej zabavali in komaj čakali, da bo spet na urniku.

Naravnajte se na uspeh

Vaše misli imajo pomembno moč. Če greste na fitnes le zato, ker morate, bo to kmalu postalo breme, in zelo verjetno je, da bo športna torba kmalu obtičala v kotu. Če pa spremenite svoj odnos in se naravnate na uspeh, boste lažje vzljubili novo športno rutino. Že dejstvo, da ste zdravi in nimate ovir pri gibanju, ni samoumevno, in pravzaprav pomeni, da vam je življenje dobro postreglo. Če boste znali prepoznati svoje prednosti in obenem verjeli v pozitivne rezultate redne telesne dejavnosti, bo verjetnost uspeha bistveno večja.

Načrtujte tedenski urnik

Tudi če opravljate zahtevno delo, imate zapolnjen urnik in morda še majhne otroke, ki zaposlijo večino vaših prostih minut, si lahko s pravilnim narčtovanjem v vsakdanjem urniku namenite nekaj minut, ki bodo le vaše. Morda se to na prvi pogled zdi nemogoče ob vseh drugih aktivnostih, vendar redna fizična aktivnost poskrbi za dobro počutje in telo napolni z več energije, zato boste kmalu tudi več zmogli. Če boste vsak dan le 4,17 % čas namenili sebi in svoji najljubši športni aktivnosti, boste povečali tudi svojo učinkovitost na vseh drugih področjih.

Začnite počasi

Ne zastavite si težko dosegljivih ciljev. Če se že dolgo niste rekreirali, začnite počasi – sprva vadbi namenite 10, 20 ali morda 30 minut dvakrat ali trikrat tedensko. Vaša telesna pripravljenost se bo kmalu izboljšala, in takrat lahko začnete podaljševati čas aktivnosti.

Naredite kaj zase vsak dan

Naj bo vaš cilj, da vsak dan naredite kaj dobrega zase in si vzamete eno uro, ko ste v ospredju vi in vaše zdravje. To ne pomeni, da morate vsak dan eno uro teči ali vaditi v fitnesu, vendar poskusite biti na nek način aktivni. Namesto da se s prijatelji srečate v lokalu in sedite medtem ko pijete kavo, se raje odpravite na skupen sprehod. Namesto da se v službo peljete z avtom, pojdite peš ali s kolesom, če je to mogoče. Namesto da popoldne z otroki preživite pred zasloni, pojdite v naravo in se skupaj zabavajte v aktivnih igrah.

Vztrajajte vsaj 21 dni zaporedoma

Vsaka sprememba v življenju potrebuje nekaj časa, da postane stalnica. Tako je tudi z rednim gibanjem. Povsem normalno je, da se naše telo in um upreta in nas prepričujeta, da opustimo novo navado, zato je prav takrat ključno, da vztrajamo. Zadajte si prvi mejnik, in sicer, da boste v rednem gibanju vztrajali vsaj 21 zaporednih dni. V tem času boste občutili prve rezultate in, kar je še pomembnejše, prilagodili se boste novi dnevni rutini. To vas bo navdalo s samozaupanjem, da lahko uspete. Vseeno pa tudi takrat, ko imate morda zares slab dan in se ne počutite dobro, ne bodite prestrogi do sebe – izpustite vadbo ali dve, se sprostite in začnite spet vaditi vsak dan takoj, ko se boste počutili bolje.

Beležite si svoj dnevnik

Če si beležite dnevnih svojih aktivnosti, ima to več motivacijskih učinkov. Prvič – tako se boste lažje držali načrta, saj boste imeli tudi pregled nad že opravljenimi aktivnostmi. Drugič – ko boste tudi v pisni ali grafični obliki videli, kaj vse ste že naredili zase, vam bo to dalo dodaten zagon in pogum za nadaljnje načrte. Prav temu je namenjena Sportoora – brezplačna aplikacija vam pomaga voditi dnevnik na zabaven, družaben in motivacijski način.

Delite svoj uspeh z družino in prijatelji

Bodite ponosni nase in delite svoj uspeh z družino in prijatelji. Oni bodo vedno navijali za vas in vas spodbujali, če boste kdaj želeli obupati. Če uporabljate Sportooro, se lahko povežete s prijatelji in z njimi delite informacije o tem, s katerimi atkivnostmi skrbite za zdrav duh v zdravem telesu.

Proslavite svoj uspeh

Zadnje, a ne najmanj pomembno – vedno proslavite svoj uspeh. Bodite ponosni na vse, kar dobrega storite zase, in si privoščite nagrado, ki vas bo najbolj razveselila – naj bo to košček vaše najljubše torte ali morda nova majica, v kateri boste še raje tekli. Karkoli vas bo razveselilo – prav je, da se brez vsake slabe vesti nagradite, saj si ob doseženem cilju to več kot zaslužite.

Since Sportoora started, we have been active

3808 h 49 min

in 186 different activities.

We have not been active this month yet.

We will let you know the best activity when first user does something this month.

This is a premium feature

Become a premium provider today to unlock all features!

BECOME PREMIUM PROVIDER!
Only 19.99 €/month

Premium features:

  • Longer main description
  • Photogralleries
  • Video content
  • Longer description of activities
  • Location description
  • Page statistics
x
Login Sign up for free