Nikoli ni prezgodaj 20 January 2019

Ali so otroci dovolj aktivni?

Zagotovo ste že slišali rek »Gibanje je življenje« in čeprav se sliši tako preprosto in logično, žal pogosto pozabljamo, kako dragocena je tovrstna skrb za naše telo. Redno gibanje ima toliko pozitivnih učinkov, da bi jih lahko vnedogled naštevali, a vseeno se rekreacija pogosto izgubi na naših vsakdanjih urnikih. In kar je najbolj zaskrbljujoče – vse preveč je otrok, ki se ne gibljejo, ne razvijajo svojih motoričnih spretnosti in ne preživljajo prostega časa na svežem zraku. Vsekakor tega ne moremo posploševati za vse otroke in mlade, vseeno pa so zgovorni podatki, ki slovenske otroke po deležu prekomerno debelih posameznikov uvrščajo v sam evropski vrh.

Ne le prevelika teža, problem je tudi zmanjšana mišična masa

Kot opozorajajo na Nacionalnem institutu, je treba na debelost gledati z dveh vidikov – ni problematična le prekomerna telesna teža, temveč tudi premalo mišične mase oziroma razmerje med mišično in maščobno maso pri posamezniku. Presnovne spremembe zaradi povečane količine maščevja v telesu povzročajo blago kronično vnetje in podlago za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni. Vendar kot opozarjajo, dovoljšnja mišična masa deluje presnovno zaščitno, še posebej, če smo redno dejavni. Tako je lahko otrok, ki ima normalno telesno težo (priporočen indeks telesne mase – ITM) in zmanjšano mišično maso (sarkopenija), celo bolj ogrožen kot otrok, ki ima zmerno povečano telesno maso, a ob tem dovolj mišične mase. Najbolj ogrožajoča pa je sarkopenična debelost – o takšnem stanju govorimo, ko ima otrok ob povečani telesni masi še zmanjšano mišično maso.

Kako redno pa se giblje vaš otrok?

Življenjski slog se nenehno spreminja in današnje generacije otrok preživljajo prosti čas drugače, kot so ga njihovi starši. Čeprav se večkrat nostalgično ozremo v svojo mladost in poveličujemo vse, kar je bilo dobrega takrat, danes pa tega otroci ne poznajo, so spremembe edina stalnica in gonilo razvoja. Tako so nove tehnologije prinesle veliko dobrega, vseeno pa so z njimi prišle tudi negativne posledice. Otroci več časa preživijo pred zasloni, v zaprtih prostorih, pogosto pa imajo starši tudi zadržke pred tem, da bi jih pustili, da bi se zunaj lahko prosto igrali.

Otroci naj bi se vsak dan gibali vsaj eno uro – pravzaprav bi to zelo koristilo tudi odraslim – vendar mnogo otrok večji del prostega časa presedi ali preleži. Če so vključeni v vrtec, je za več gibanja poskrbljeno že v okviru vzgojnega načrta, ki vključuje tudi vsakdanje gibalne aktivnosti. Vendar že takoj po vstopu v šolo število ur, ki so namenjene telesni aktivnosti, močno upade – le tri- ali štirikrat tedensko imajo otroci športno vzgojo, ki traja 45 minut. To vsekakor ni dovolj. Vzgoja za zdrav način življenja, ki vključuje dovolj gibanja, se zato naj začne čim bolj zgodaj – že pri predšolskih otrocih, še bolj pomembno pa je, da se nadaljuje tudi, ko vstopijo v šolo.

http://www.freepik.com/index.php?goto=41&idd=27975&url=aHR0cDovL3d3dy5zeGMuaHUvcGhvdG8vNTE4OTY1

Če ste svojega otroka prepoznali med zgornjim opisom, je vsekakor prav, da se zamislite in poskrbite, da bo v njegovem vsakdanu vključene več redne telesne aktivnosti, saj ima pomanjkanje gibanja veliko negativnih posledic. Posledice se ne odražajo le na prekomerni teži, ki pogosto pesti slovenske šolarje, temveč tudi na fizičnem in psihičnem zdravju otrok:

Vsak dan vsaj eno uro!

Kot smo že omenili, je zelo priporočljivo, da bi se otroci gibali vsak dan vsaj eno uro. To zagotovo ne pomeni, da morajo obvezno trenirati v klubu in imeti vsak dan trening – dovolj je že na primer kolesarjenje z družino, sprehod s psom, vzpon na bližnji hrib ali preprosto igra s prijatelji, ki temelji na gibanju (na primer igre z žogo, skakanje s kolebnico ali katera od starih uličnih iger, ki so se jih igrali že naši starši in stari starši).

Otroci, ki ob tem še redno trenirajo, bodo razvili tudi dragocene delovne navade, saj bodo morali svoj prosti čas smotrno organizirati, da bodo pravočasno opravili vse šolske obveznosti.

Če ste morda pomislili, da je ena ura gibanja za otroka preveč, bodite povsem pomirjeni. Naše telo je prilagojeno gibanju in ne sedenju, zato pravzaprav potrebuje gibanje. Seveda pa je potreben tudi počitek v postelji ali na kavču – namesto s tablico ali telefonom naj bo raje s knjigo. 

Vir:
NIJZ

Since Sportoora started, we have been active

3808 h 49 min

in 186 different activities.

We have not been active this month yet.

We will let you know the best activity when first user does something this month.

This is a premium feature

Become a premium provider today to unlock all features!

BECOME PREMIUM PROVIDER!
Only 19.99 €/month

Premium features:

  • Longer main description
  • Photogralleries
  • Video content
  • Longer description of activities
  • Location description
  • Page statistics
x
Login Sign up for free